SHARE

Humanitarna udruga Portal Dobrote, poznata po akcijama kao što su Kruh za poslije, Da ni jedno dijete u hrvatskoj ne bude gladno,  predstavila je svoj najambiciozniji projekt do sada,  zeleni socijalni projekt “Nahranimo Hrvatsku”. Cilj je nahraniti cijelu Hrvatsku, pomoći malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te socijalnim samoposlugama i udrugama koje prikupljaju hranu, ali i smanjiti bacanje hrane te tako sačuvati okoliš.

U sklopu inovativnog zelenog projekta kojem je svrha edukacija, informiranje i smanjivanje bacanja hrane udruga Portal dobrote pokreće i besplatnu mobilnu aplikaciju ‘Green Happy Hour’ putem koje će se u stvarnom vremenu povezivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali restorani, pekarnice, slastičarnice, udruge, socijalne samoposluge, ali i krajnji korisnici u informaciji gdje kupiti povoljniji domaći proizvod i gotovu hranu ili donirati višak hrane. Sve informacije o ponudi i potražnji bit će lokacijski označene i tako pristupačne korisnicima koji se nalaze u blizini.

Udruga je pokrenula i crowdfunding kampanju kako bi prikupila sredstva za  izradu mobilne aplikacije, njeno održavanje i umrežavanje korisnika. Građani mogu donirati novac putem crowdfunding platforme INDIEGOGO te tako poduprijeti ovaj hvalevrijedan projekt.

Cilj udruge je vratiti vrijednost hrani. U Hrvatskoj se godišnje baci 400 000 tona hrane u vrijednosti 4 milijarde kuna, od toga polovica iz kućanstava dok nam 1/5 stanovništva živi ispod granice siromaštva. UNICEF procjenjuje da je oko 24 tisuće djece u Hrvatskoj – pothranjeno.  Problem bacanja hrane nije samo ekonomski, nego i ekološki i moralni problem koji započinje u najranijim fazama prehrambenog lanca. Gubici hrane na farmama, prijevozu, skladištima dovode u pitanje sigurnost hrane. Raspadanje hrane uzrokuje emisiju metana koji je snažniji od ugljičnog monoksida.

Mobilna aplikacija “Green Happy Hour” djeluje kroz tri segmenta: u prvom će povezati korisnike i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. OPG-ovi će oglasiti višak svojih proizvoda, a korisnicima aplikacije će se pojaviti obavijest gdje u blizini mogu kupiti domaća svježa jaja, ubrati glavicu salate ili jabuke.

U drugom segmentu okupit će restorane, pekarnice, slastičarnice i sve druge proizvođače hrane koji je pripremaju na dnevnoj bazi. Danas se takva hrana, nažalost baca, no aplikacija nudi rješenje. Pred kraj radnog vremena ponudit će svoje tog dana pripremljene proizvode po upola nižoj cijeni. Npr. obavijestit će korisnike da je u obližnjoj pizzeriji naručena pizza po koju nitko nije došao i u narednih pola sata moći će ju dobiti u pola cijene.

Treći segment odnosi se na doniranje hrane. Socijalne samoposluge, pučke kuhinje i udruge oglašavat će svoje potrebe, dok će korisnicima aplikacije stizati obavijest o tome, tj. o lokacijama na kojima mogu donirati hranu u svojoj blizini. Svim građanima u potrebi koji nemaju smartphone aplikacija će pomoći na način da će potaknuti i povećati doniranje i količinu hrane na mjestima na kojima primaju pomoć.

Green Happy Hour aplikacija će pomoći jačanju domaćeg gospodarstva, povećati broj radnih mjesta, potaknuti konzumaciju zdrave i domaće hrane, sačuvati okoliš te smanjiti broj socijalno ugroženih poručuju s Portala dobrote

Ostavi odgovor