Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac ili samo netko tko voli povrće pronaći ćete nešto za sebe u veganskoj kuharici koju su pripremili osnivači poznatog restorana Nishta, Ružica i Gildas Remy uz Marka Roščića.
„Svrha kuharice“, nastavljaju u predgovoru, „nije nagovoriti vas da postanete vegani ili vegetarijanci, a ako je takav način prehrane već dio vašeg životnog stila- sjajno. No čak ako i nije pronaći ćete u njoj dosta recepata za sebe. Ova kuharica nema namjeru promijeniti vaš život. Sadrži recepte koje volimo, čak i kad oni nisu sto posto zdravi. U svojoj esenciji to je kuharica sa ukusnim i zanimljivim receptima bez mesa i u tom smislu je nešto što može pomoći veganima, vegetarijancima, ali i ljubiteljima mesa da prošire svoje kulinarske sposobnosti i vidike“, kaže Gildas Remy.
Na kraju dana svi volimo pojesti ukusan i zdrav obrok, a čak i ako niste vegani ili vegetarijanci obroci takvog tipa trebali bi sačinjavati dio vaše tjedne prehrane i to barem tri dana u tjednu.
Kuharica je namijenjena amaterima i profesionalcima, a sadrži recepte koje su kroz godine razvijali Ružica i Gildas Remy u svom restoranu u Dubrovniku.
Za one koji ne znaju, restoran Nishta u Dubrovniku krenuo je s radom prije desetak godina dok je svoju zagrebačku inačicu dobio prije tri godine. Priča o Nishta krenula je, kako piše Gildas Remy, u Švicarskoj 1997. kad je susreo Ružicu u restoranu hotela u kojem su oboje radili. 2005. preselili su se u Dubrovnik te otvorili smoothie bar koji je kasnije prerastao u restoran koji nudi bezmesnu hranu i to prvi takav u Dubrovniku. Iako nisu bili vegetarijanci, Ružica i Gildas Remy posjedovali su veliki interes za istraživanjem veganske i vegetarijanske kuhinje što im je dobro došlo, pogotovo na početku kada je bilo teško pronaći određene začine. Puno su putovali po egzotičnim zemljama, a mnoge od njih inspirirale su ih i u kulinarskom smislu tako da ćete neke takve recepte pronaći i u njihovoj kuharici.
„Tip kuhinje u Nishta nije lako objasniti“, kaže Gildas Remy. Puno je orijentalnih okusa, no s druge je strane njegova kulinarska pozadina francuskog podrijetla, a ne smijemo zaboraviti niti utjecaj dubrovačkog, odnosno zagrebačkog konteksta i njihove tradicionalne kuhinje. Kad god je to moguće, u pripravi hrane koriste se svježi, lokalni domaći sastojci. Sukladno tome, Gildas Remy opisuje kuhinju restorana Nishta kao „drvo s francuskim korijenima, hrvatskim deblom te azijskim granama“.
Hrana u restoranu ima vrlo specifičan okus koji je teško replicirati. U tom smislu ova kuharica ima za cilj potaknuti vas da eksperimentirate u kuhinji.
Napisana je na engleskom jeziku, a podijeljena je na poglavlje o juhama, predjelima, glavnim jelima, desertima te pićima. Uredio ju je Marko Roščić koji je zaslužan i za vizualnu primamljivost kuharice. Osim osnovnih recepata tu su i bilješke sa strane koje često nude alternativu ili sastojcima ili načinu priprave s obzirom na dostupnost određenih sastojaka ili kontekst u kojem pripravljate jelo.
„Kuhanje može biti nepredvidivo, no upravo zato je sjajno. Pet različitih ljudi koji pripremaju isti recept završit će s različitim rezultatima. Isto kao što je svaka osoba jedinstvena, ono što kuhate odražava vašu osobnost i vještinu. Najvažnije je da uživate u procesu kuhanja i obroku koji ste pripremili“, piše Gildas Remy.
S obzirom na to da se približavamo proljeću i sve laganijoj hrani, odlučili smo s vama podijeliti recept za sirovu juhu od naranče i đumbira. Brzo, jednostavno i energetski bombastično!
Za juhu vam je potrebno:
2 mrkve (oprane, ne oguljene)
1 celer (zeleni dio s lišćem)
1 naranča (oguljena)
džumbir (onoliko koliko želite odnosno vam odgovara)
¼ luka
½ tikvice
1 šaka indijskih oraščića
2 velike žlice maslinovog ulja
nešto soli
nešto vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i bledajte dok juha ne postane homogena masa.
Kuharicu možete kupiti u restoranu Nishta u Zagrebu na adresi Masarykova 11 , te u Dubrovniku na adresi Prijeko bb.