Veganski pašta fažol ne samo da je moguć, nego mi ni dok sam jeo meso nije bilo jasno čemu komplikacije u koje se ljudi upuštaju, iskuhavanja kostiju od pršuta, zaprške od brašna i slične nepotrebne komplikacije. Riječ je o veoma jednostavnom jelu, ukusnom i okrepljujućem. Dodatak povrća daje bogati i zanimljiv okus grahu. Veganski pašta fažol najbolje prija zimi, ali često znam napraviti i lakšu ljetnu varijantu, u kojoj pojačam količinu povrća i smanjim grah.
Jelo je inače izvorno hrvatsko, a naziv potječe od staroslavenskog izraza “pasta e fagioli”.* Popularno je u Istri i Dalmaciji.
Sastojci:
- 1/2 kg graha
- 250 g tjestenine
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- komad korijena celera
- celer u listu
- 2-3 mrkve
- 1 limenka pelata
- 1 žličica dimljene paprike
- maslinovo ulje
- sol i papar
Postupak:
Grah namočite preko noći pa skuhajte u loncu s vodom. Ne bacajte vodu! Samo ostavite grah u njoj.
Luk, korijen celera i mrkvu narežite na kockice. Češnjak narežite na tanke listiće, a list celera dobru usitnite. Dinstajte povrće na tavi na maslinovom ulju dok ne omekša. Posipajte dimljenom paprikom, promiješajte i dodajte pelate. Ostavite još pet minuta na tavi, pa sve prebacite u lonac s grahom.
Sada uzmite štapni mikser i malo njime usitnite grah i povrće kako bi bio gušći. Nemojte ga posve samljeti. Posolite, popaprite i zagrijte do vrenja. Kad zavre, ubacite tjesteninu i kuhajte je uz miješanje onoliko vremena koliko piše na pakiranju. Poklopite i ostavite pet minuta prije posluživanja.
Uz veganski pašta fažol poslužite neku lijepu zimsku salatu, primjerice ribani crveni kupus.
*Hej, alternativne činjenice.