SHARE

Veganom se može postati i biti poradi svjetonazorskih, zdravstvenih i mnogih drugih razloga. Ipak, činjenica je da ga se često gotovo pa mehanički veže s nekim oblikom “alternativnog” načina života kako se i sama veganska prehrana još uvijek percipira kao takva. To “alternativno” možemo definirati kao ono što postoji pored onoga što je opće prihvaćeno i u trenutku uvriježeno, no može samo značiti i drugu opciju. Veganstvo tako može i ne mora biti vezano za neki oblik društvenog aktivizma, no često jest jer neke njegove postavke nadilaze samu domenu načina prehrane i ulaze u pitanje svjetonazora i odnosa prema drugima.

Inicijativa Filozofskog fakulteta AUT, jedina sveučilišna inicijativa koja se kroz svoj rad bori i zalaže za prava LGBTiQ osoba u svoj je skup vrijednosti uvrstila i one koje promovira veganstvo. Ovdje je društveni aktivizam usmjeren na stvaranje sigurnog prostora za lezbijke, gay, trans i druge marginalizirane skupine ljudi, na educiranje LGBTiQ studenata o njihovim pravima te njihovom uvođenju u akademsku zajednicu našao svoju poveznicu s aktivizmom upisanim u veganstvo.

13076613_1306696559345382_6792569618793509049_n

“Veza veganstva i LGBTiQ aktivizma jako ima smisla. Mi kao inicijativa imamo načelo nenasilja. Ono počinje u nenasilnoj komunikaciji, a nastavlja se i na sve ostalo. Ako smo nenasilni prema ljudima, nenasilni smo i prema životinjama-one su također živa bića”, poručuju AUT-ovke.

AUT je osnovan 2013.godine, kao reakcija na aktivnosti udruge u Ime obitelji povodom referenduma o braku, a danas broji petnaestak članica sa više sastavnica sveučilišta u Zagrebu. Inicijativa je otvorena i za studente i studentice drugih fakulteta, ne samo za one s Filozofskog – poanta jest da se ljudi samoinicijativno uključuju kako bi kroz rad AUT-a mogli doprinijeti stvaranju bolje, sigurnije i tolerantnije akademske sredine u kojoj jesu, ali i istog takvog društva.

Veganski kolači

S obzirom da znamo kako je jedini put prema razvijanju tolerancije i prihvaćanju drugačijeg upravo obrazovanje, u AUT-u su posebno usmjereni na edukacijsku komponentu svog djelovanja pa tako često održavaju tribine, slušaonice, okrugle stolove, a imaju i svoj book club u kojem se čita i raspravlja o LGBTiQ literaturi. U petom mjesecu se održava se i prva LGBTiQ konferencija u Hrvatskoj pod nazivom Održivi aktivizam, a koju će zatvoriti LGBTiQ brucošijada. Konferencija se održava od 18. do 20.5., a do 10.svibnja otvorene su prijave i za volontiranje-sve dodatne informacije o programu možete naći na AUT-ovim društvenim mrežama.

S obzirom da se radi o neprofitnoj inicijativi, za troškove održavanja brucošijade AUT-ovke su se obratile svojim podržavateljima i podržavateljicama kako bi putem donacija sakupile dio potrebnih sredstava. Protekli se vikend tako održala Večer solidarnosti ili Astro večer gdje su se nudila čitanja natalnih karata i tarot, prirodna kozmetika te naravno veganska hrana koju se moglo dobiti za mali, ali vrlo potreban iznos novaca. Kao i na većini AUT-ovih događanja i na ovom su se meniju našli ukusni veganski kolači i slastice koje su pripremile njihove članice, ali i veganski sir.

Donošenje hrane na događanja ovog tipa jedan je od načina na koji AUT promovira veganstvo kao način života, a možda i najučinkovitiji jer se na taj način osobe mogu same uvjeriti da veganska prehrana može biti itekako ukusna. Tu su još i njihove društvene mreže poput Facebooka ili Tumblra na kojima se dijele recepti i saznanja o veganskom načinu života, a u nastavku vam donosimo i link na recept za jedan od kolača koje smo imali prilike kušati na Večeri solidarnosti u Booksi.

Ostavi odgovor