Minneapolis se nalazi u srcu američkog pojasa prerade mesa i mlijeka, ali to nije spriječilo brata i sestru Kalea i Aubry Walch da pokrenu jednu od prvih i vjerojatno najbolju svjetsku vegansku “mesnicu”, The Herbivorous Butcher.
U “mesara biljojeda” u ponudi se mogu pronaći razne vrste nemesnih sušenih proizvoda poput imitacija raznih vrsta kobasica, slanine, sušene govedine, roštilja u korejskom stilu, poljskih kobasa, odrezaka, rebaraca s roštilja i sličnog. Sve priređeno od kombinacija biljnih sastojaka poput tofua, soje i seitana. Također, prodaju se i razne vrste veganskog sira poput provolonea, cheddara i drugih. “Mesnica” je hit među veganima, kao i među svejedima koji žele isprobati te specijalitete.
Walchovi uskoro spremaju širenje na druge američke gradove. Krenuli su 2014. od štanda na tržnici, a početkom godine otvorili su i prvu trgovinu sa šezdesetak artikala u ponudi. Vlasnici kažu da su oko 70 posto kupaca svejedi te da im je cilj privući čim više ljudi na veganstvo ukusnim specijalitetima. “Ne znam zašto biste jeli nešto toliko štetno poput mesa”, kaže Aubry, “ali iz dana u dan situacija je sve bolja.”
Dok se kod nas ne pojavi nešto slično, pogledajte fotografije iz veganske “mesnice”: