Site icon Fresh.hr

Evo kako kompost pomaže očuvanju okoliša

Kompostiranje postaje ozbiljan biznis. U SAD-u su veći gradovi uveli kante za kompost, a u Hrvatskoj se smeđe kante za organski otpad i dalje uglavnom nalaze samo pred kućama.

Kompost je koristan. Uvenula salata iz našeg frižidera može nam pomoći. Vrijeme je da pregrmimo faktor gađenja, i vratimo gnojivo zemlji.

No, kako kompostiranje funkcionira, i koje su njegove prednosti?

Rebecca Louie, samoprozvana “princeza komposta” vrlo je entuzijastična u vezi organskog otpada. Ako ste posjetili radionicu na prošlogodišnjem Zegevege festivalu, mogli ste slične stvari, uz mnogo praktičnih savjeta, čuti i od Zlate Nanić.

Zašto kompost?

Gotovo trećina sastava deponija mogla bi se kompostirati. Međutim, umjesto da taj dio pretvaramo u nešto korisno, prešamo organski otpad s ostalim, i zagađujemo atmosferu ugljičnim dioksidom, a zemlju amonijakom. Klimatske promjene nisu izmišljotina, i ne čudi što me što je Leonardo DiCaprio odlučio progovoriti o njima na ovogodišnjoj dodjeli Oskara.

Naši ostaci hrane puni su energije koju možemo iskoristiti. Rebecca Louie kaže: “Zamislite kad bismo mogli rasteretiti planet, i stvoriti vrhunsko plodno tlo na kojem možemo saditi biljke. Zamislite kad bismo iskoristili kompost i razlaganje namirnica kao izvor energije i topline. To bi uzrokovalo pregršt pozitivnih promjena – pronašli bismo alternativu fosilnim gorivima, povećali obradive površine, promijenili bi poglede na resurse i otpad… sve su to moćne stvari koje mogu riješiti mnogo društvenih, političkih i ekonomskih problema!” Kompost ima potencijal da bude značajan izvor energije, budući da samo Amerika godišnje baca 1.2 milijune tona organskog otpada.

Kompostiranje također ozdravljuje tlo. Godine lošeg upravljanja tlom ogolile su zemlju, i nestašica rahlih površina sve je alarmantnija. Nadalje, bez vrhunskog tla, nemoguće je saditi nutritivnu hranu. Tlo sadrži ključne minerale kao što su magnezij, cink, te bakar, koje biljke apsorbiraju dok rastu. Kompostiranjem se ti nutrijenti vraćaju u zemlju, i povisuju kvalitetu namirnica.

No vratimo se na mikro razinu – kompost može poboljšati kvalitetu vašeg doma. Organski otpad lako se usmrdi, a i češće morate odlaziti do kontejnera. Dakle, kompostiranje smanjuje neugodne mirise, poboljšava kvalitetu zraka u kući, i smanjuje broj odlazaka do kontejnera.

Sve što trebate učiniti jest baciti svu hranu u posebne vrećice, staviti ih u zamrzivač, te odnijeti na sajam. Ako vam je čudno vraćati “otpad” u zamrzivač, gledajte to ovako: ostaci rajčice banane, itd, bili su dio vašeg jela prije nekoliko sekundi, i stavljate ih u zamrzivač da se ne pokvare. Vi stavljate “hranu”, a ne “otpad” u hladnjak – na to gledajte tako. Osim toga, zamrzivač troši manje energije kad je prepun.

Ako živite u kući, samo stavite organski otpad u smeđu kantu. Ako pak nemate tu kantu pred kućom, uzmite stvar u svoje ruke. Naučite izrađivati vlastiti kompost, i koristite ga za svoj vrt, ili za vaze cvijeća po stanu. Što god odabrali, kompostiranje je najbolji način da sačuvate okoliš. Ako vas je briga za stanje naše planete, okušajte se u kompostiranju barem na nekoliko tjedana – nakon toga se vjerojatno nećete vratiti na staro.

(prilagođeno s peacefuldumpling)

Exit mobile version