Site icon Fresh.hr

Kako vegani mogu istesati tijelo? Uz ovih 5 namirnica

Već smo u više navrata dokazali kako je moguće biti vegan i bodybuilder istovremeno. No nismo detaljno govorili o namirnicama na koje se trebaju fokusirati. Kako vegani mogu istesati tijelo?

EnJunaya Canton je fitness trener i savjetnica za prehranu od 2007. godine. Budući da ima i bogato iskustvo kao psihoterapeutkinja, lakše dopire do klijenata, i olakšava im planiranje prehrane i treninga. Tvrdi da vegani mogu brže postati fit, ako unose više ovih 5 namirnica:

1. Žitarice (ugljikohidrati)

Kvinoja, tef, aramant, i proso: ove četiri vrste žitarica trebale bi biti temelj vaše prehrane – odličan su izvor kompleksnih ugljikohidrata. Osim toga, imaju visok udio proteina naspram masti. Dakako, kao i sve ostale biljke, pune su vlakana, vitamina i minerala, te fitokemikalija. Budući da su navedena zrna relativno malena, nema potrebe da se ljušte. Čak i zaštitni sloj zrna (mekinje) je pun vitamina B, minerala, i vlakana. Oljušteno zrno (endosperm) sadrži većinu proteina i ugljikohidrata.

2. BCAA – lančane aminokiseline

BCAA lančane aminokiseline ključne su za rast mišića, i pomažu pri bržem oporavku i sprječavanju upale. Pod pojmom BCAA se najčešće podrazumijeva 3 aminokiseline: leucin, izoleucin, i valin, a sve spadaju u esencijalne aminokiseline – odnosno one koje naše tijelo ne može sintetizirati samo. Proteini od konoplje sadrže svih 20 aminokiselina, ali i ostali biljni proteini ( kikiriki, riža, lan i grašak) sadrže sasvim dovoljno za pravilan rast mišića.

3. Zdrave masti

Zdrave (nezasićene) masti ključne su za zdravlje mozga, mršavljenje, i rast mišića. Pritom su najbitnije Omega 3 i 6 masne kiseline. Izvori: orasi, bademi, maslac od kikirikija, kokosovo ulje, sjemenke lana i konoplje, te avokado.

4. Kako vegani mogu istesati tijelo? Unosite DHEA (dehidroepiandrosteron)

DHEA je hormon koji najviše cirkulira u našem tijelu. Stvaranje tog hormona najizraženije je kad je osoba u svojim dvadesetim godinama, ali kasnije opada. Hormonski disbalans koji dolazi sa starenjem umanjuje kvalitetu života. DHEA povećava metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, tako što ubrzava proizvodnju ATP-a, osnovne molekule za energiju. Divlji jam, te soja sadrže DHEA, a možete ga uzimati u kapsulama, kao suplement.

5. Protein

Nitko ne može osporiti važnost proteina. Iako prosječan vegan unosi i više nego dovoljno proteina, fizički aktivniji biljojedi bi trebali unositi i više. EnJunaya izbjegava protein od soje ili sirutke, a drži se rižina, lanenog, konopljinog, te kikirikijevog.

Dakle, ako ste vegan ili vegetarijanac, moguće je istesati tijelo. Samo jedite više ovih namirnica. I da, trenirajte.

Exit mobile version