Site icon Fresh.hr

12 savjeta za lako mršavljenje u 2016.

lako mršavljenje

Stiglo je doba godine kad mnogi od nas donose velike zdravstvene odluke, očekujući preobražen život 1. siječnja. Ali onda nas stres sustigne, motivacija opadne, a dobre namjere postanu žrtve starih navika. Ovaj članak bavi se savjetima za lako mršavljenje u 2016., a nijedna od ovih mjera nije brojanje kalorija ili vaganje porcija.

Kako to izbjeći u 2016?

Ciljevi su poput odlaska na godišnji odmor. Znate gdje želite ići, ali ne znate što će se zaista tamo dogoditi. A ipak, na kraju, mali događaji se zbrajaju i čine veliko iskustvo.

I život je takav. Umjesto da se usmjerite na svoje zdravstvene ciljeve, usmjerite se na proces ozdravljenja tijekom 2016. i što trebate učiniti da do njega dođete. To je put do održivog mršavljenja i dobrog zdravlja.

Evo 13 navika za zdraviji život koje nije teško uklopiti u dnevni raspored, a daju rezultate. Iskušajte ih tijekom 2016.:

1. Doručkujte svaki dan

Kako vam šećer u krvi ne bi oscilirao tijekom dana, naviknite se na to da svakog jutra pojedete nešto hranjivo. I ne, kava se ne broji.

Ako niste jako gladni u ranim jutarnjim satima, napravite zeleni sok ili nešto drugo što možete ponijeti na posao, primjerice zobene pahuljice u staklenci.

2. Pijte više vode

Zaboravljamo koliko je voda važna za naše svakodnevno stanje i zdravlje u cjelosti. Stoga preporučamo da se naviknete na ispijanje čiste, ukusne vode tijekom cijelog dana.

Isplanirajte pauze za vodu tijekom dana (jer zaboravljamo namjere koje nismo uvrstili u raspored). Dan svakako započnite velikom čašom vode.

3. Pojedite nešto zeleno svaki dan

Zeleno povrće, brokula, prokulice i tamno lisnato povrće u svakodnevnoj prehrani drži probavu zdravom, a obroke čini nutricionistički vrijednijima.

4. Birajte cjelovitu, stvarnu hranu

Za sitost trebamo vlakna, masnoće i proteine iz cjelovite hrane. Složenost u stvarnoj i cjelovitoj hrani daje nutritivnu vrijednost, koja se reflektira u osjećaju sitosti, jedenju manjih količina hrane i gubitku prekomjernih kilograma bez krivnje i gladi.

5. Zakažite vrijeme za svaki obrok

Vrijeme je luksuz, a pravi obroci za stolom su jedna od prvih stvari koje preskačemo kad smo prezaposleni ili pod stresom. Moramo upamtiti da su obroci savršeni oblik odmora tijekom dana. Uzmite dovoljno vremena za svaki obrok, svakog dana.

6. Žvačite dulje

Jedan od načina za promicanje svjesnog jedenja je da se prema svakom obroku odnosite kao da je riječ o skupom gurmanskom ručku. Dok žvačete, dodajte mentalno dozu zahvalnosti za one koji su se pobrinuli da obrok dođe do vašeg tanjura – od zemljoradnika do kuhara.

7. Spavajte osam sati

Ništa ne ubija dobre namjere lakše nego umor. Kad ste naspavani, nosite se sa stresom i birate bolju hranu, pa neka vam dovoljno domora postane ključna navika za zdravlje i mršavljenje tijekom 2016.

8. Krećite se svakog dana

Svako kretanje se broji. Ako ne stignete na trening, idite stepenicama kad god možete, ubacite šetnju tijekom poslijepodneva ili plešite u svojoj dnevnoj sobi.

9. Uzmite pet sekundi za disanje

Ako samo zastanite na kratko prije nego odaberete što ćete jesti, uspjet ćete razmisliti i moći ćete promijeniti automatske navike. Pokušajte na trenutak se odmaknuti od stresa i donijeti racionalnu, zdravu odluku.

10. Zakažite vrijeme za brigu za sebe

Ne brinemo se za sebe jer nemamo vremena i nikad se ne sjetimo. Ubacite sebe u svoj raspored, čitajte knjigu ili se okupajte u mirisnoj kupki svakog dana.

11. Uočite kako vas stres potiče na jedenje

Strategije otpora razvit ćete ako budete znali kad su vam najpotrebnije. Istražite svoje emocionalne pokretače kako bi se mogli nositi s tim trenucima. Ako ne učinite to, i dalje ćete biti žrtve jedenja zbog stresa.

12. Dopustite sebi neke pogreške

Kad sami sebe osuđujete, događa vam se da radite stvari koje ne biste htjeli, poput prejedanja zbog stresa.

(prilagođeno s MBG)

Exit mobile version