Site icon Fresh.hr

Vrhunski veganski kuhar daje dva savjeta za kuhanje bez ulja i soli

kuhanje bez ulja i soli

Znamo da je za bolje zdravlje nužno izbaciti iz prehrane prerađenu hranu i životinjske proizvode. Međutim, i dugogodišnji kuhari ne znaju što bi kad moraju prilagoditi tehnike koje koriste u svojim kuhinjama novoj prehrani. Jedna od najpoznatijih biljnih dijeta za zdravlje zove se Forks Over Knives (viljuška iznad noževa), a mežu ostalim, zagovara i kuhanje bez ulja i soli. Slavni veganski kuhar Chad Sarno savjetuje na sajtu Forks Over Knives što učiniti kad se kuha za zdravlje, a želi se sačuvati okuse. On je glavni instruktor na FOK-ovom online tečaju kuhanja, i naučio je tisuće ljudi kako kuhati ukusne, zdrave i lijepe veganske obroke. Sarno je i koautor bestselera Crazy Sexy Kitchen.

Manje soli i masnoće… isti okus?

Neke zamjene su jednostavne, primjerice, grah umjesto mesa u krepkom gulašu, ali druge zamjene traže malo više finese, da se ne morate odreći okusa.

Sarno kaže: “Kad modificirate recepte, najčešća pogreška koju ljudi rade je da izostave ulje i sol, a onda nastave po uputama. Zatim su, naravno, razočarani konačnim proizvodom. Kad modificirate jelo, morate promotriti recept u cijelosti te isplanirati kako izvući maksimum okusa iz sastojaka bez dodavanja ulja i soli. Kako biste izgradili okus, morate prilagoditi tehnike i sastojke.”

Sarnovi savjeti za kuhanje bez ulja i soli

1. Razmotrite alternativne tehnike kuhanja

“Ako ste uklonili masnoću i većinu soli iz jela, potražite zdravije načine na koje možete izgraditi okus. Primjerice, ako recept traži povrće kuhano na pari u jelu, možete ga ispeći u pećnici ili na roštilju. Ako trebate dinstati luk, možete ga karamelizirati u maloj količini povrtnog temeljca ili vina kako bi se razvio okus. Također, možete reducirati (iskuhati) umake kako bi bili koncentriraniji i intenzivnijeg okusa.” (Napomena: Na FOK dijeti se sol ne koristi u kuhanju, nego se ponekad može dodati nakon pripreme jela).

2. Podesite začine i dodajte začinsko bilje

“Oslonite se na začinsko bilje i začine kako bi ojačali okus svojih jela. Ako recept traži sušeno bilje, upotrijebite svježe, u slučaju da možete doći do njega. Sjemenke i začine prvo pržite na suhoj tavi kako bi se razvile arome. Možete i samljeti svoje začine za jači okus. Osvježite jelo s nekoliko kapi limuna na kraju. Najvažnije, ako koristite svježe začinsko bilje i druge sastojke koji jačaju okuse, upotrijebite veće količine nego što biste upotrijebili da koristite sol u pripremi.”

Exit mobile version