Samo predani vegani znaju koliko su neke poslastice poput gumenih medvjedića zastrašujuće po svom sastavu. Iza naizgled bezazlenog šarenog slatkiša za djecu krije se želatina, sastojak dobiven kostiju, tetiva i koža svinja i krava. I ako niste vegan, dovoljno da se naježite. Veganska želatina zasad je samo san.
Naravno, želatina se ne koristi u desecima slatkiša, kolača i drugih proizvoda iz čiste zlobe – neka njena fizikalna svojstva čine je važnom u receptima. Ali rješenje je na vidiku – startup tvrtka Gelzen iz San Francisca uskoro na tržište izlazi s veganskom želatinom.
Osnivač Alex Lorestani je liječnik s iskustvom na istraživanjima o superbakterijama otpornima na antibiotike, a drugi osnivač Nick Ouzunov je doktor molekularne bilogije s Princetona, dugogodišnji vegetarijanac razočaran zbog sveprisutnosti želatine u industrijski proizvedenim slatkišima.
Gelzen svoju želatinu proizvodi od nule na način da koristi mikroorganizme genetički programirane da proizvode kolagen – na isti način kako se danas proizvodi, primjerice, pivo ili inzulin za dijabetičare. Takav način proizvodnje je ujedno sigurniji, jer ne postoji mogućnost prijenosa životinjskih patogena na ljude, jeftiniji, jer je brz i jednostavan te lišen okrutnostni, jer ne koristi dijelove ubijenih životinja. Očekuje se da će se ovakva želatina, prvenstveno zbog ekonomskih razloga, brzo raširiti u upotrebi.
Tvrtka Gelzen trenutno je u fazi u kojoj su uzgojili mikroorganizme i proizvode želatinu, a ovog trenutka se bave povećavanjem proizvodnje do industrijske razine.