SHARE

“Ako želite ‘dobar život’, u što trebate uložiti vrijeme i energiju?”

Psihijatar i zen svećenik Robert Waldinger pitao je to publiku na svom govoru za TED. On je savršeno kvalificiran za dati odgovor na to pitanje: Waldinger je četvrti voditelj vrhunskog projekta koji je započeo 1938. godine, i koji traje i danas.

Studija je započela na Harvardu, i pratila je živote 724 muškarca, koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina bili su studenti Harvarda, a u drugoj su bili tinejdžeri iz najsiromašnijeg dijela Bostona (od koji mnogi nisu imali ni pristup toploj vodi, ni krov nad glavom).

Tijekom proteklih 75 godina, istraživači su pratili muškarce kroz sve životne događaje: adolescenciju, brak (i rastave), roditeljstvo, karijeru, i starost (s kojom dolazi bolest). Ispitivali su ih o svemu, o razini zadovoljstva, zdravlju, odnosima, razmišljanjima; čak su im skenirali mozgove, te davali psihotestove. Neki su razvili alkoholizam, poneki šizofreniju, jedan je postao predsjednik SAD-a, neki su postali odvjetnici, doktori, a neki su završili na prosjačkom štapu.

Waldinger je u uvodu svog govora za TED napomenuo da 80% milenijalaca smatra da je za dobar život, i sreću, bitno bogatstvo, dok još 50% smatra da je bitna slava. No opovrgnuo je to. Želite znati tajnu sreće?

“Dobri ljudski odnosi čine nas zdravijima i sretnijima. To je to.”

Waldinger je dodao da “samoća ubija“, i naglasio:

“Možete biti usamljeni usred gomile, i možete biti usamljeni u braku. To je također loše za vaše zdravlje. Loša veza može biti gora od rastave.”

Robert je kasnije objasnio kako izolacija, i nedostatak potpore, mogu ubrzati slabljenje pamćenja, i da u pravilu vode do lošijeg zdravlja; kaže da ljudi koji imaju bliske odnose s ljudima oko sebe dulje žive.

Sad znate da se tajna dugoročne sreće krije jedino u značajnim odnosima s ljudima oko nas. Možda vas to i ne iznenađuje, ali uvijek se valja podsjetiti na ovo. Stoga, cijenite svoje prijatelje i obitelj, pomognite zajednici, popravite slomljene odnose, izađite iz toksičnih, i svima pružite ljubav i blagost – to je recept za dobar život!

Cijeli Waldingerov govor možete pogledati ovdje.

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor