Site icon Fresh.hr

Nemojte dopustiti da vas uplaše: cjelovite žitarice su zdrave i trebate ih jesti

cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice imaju problem s imidžem. Naslovi u medijima i na fitness portalima upozoravaju da se od njih možete udebljati i oboljeti. Kad pogledate činjenice, međutim, očito je da su cjelovite žitarice zdrave.

Cjelovite, prerađene i pseudo-žitarice

Izbor postaje jasniji kad se malo pojasni biologija biljaka.

Mnoge objavljene znanstvene studije o ljudima koji jedu više cjelovitih žitarica pripisuju tim namirnicama brojne zdravstvene dobrobiti. Evo tri najvažnije:

1. Cjelovite žitarice umanjuju rizik od pretilosti

Uobičajen je mit da hrana bogata ugljikohidratima uzrokuje debljanje. Međutim, znanost je utvrdila upravo suprotno, kod ljudi koji svoje ugljikohidrate konzumiraju kao cjelovite žitarice. Evo nekoliko reprezentativnih otkrića:

2. Cjelovite žitarice umanjuju rizik od kroničnih bolesti

Ljudi koji konzumiraju cjelovite žitarice imaju manje izglede za razvoj kroničnih degenerativnih bolesti kakve prevladavaju u današnjem svijetu. Štoviše, konzumacija više cjelovitih žitarica povezana je s manjim razinama standardnog markera za upale, povezanog s kroničnim bolestima. Evo nekih od mnogih pozitivnih rezultata:

3. Cjelovite žitarice produžuju život

Ove je godine objavljena analiza dvije velike studije koje su pratile sudionike tijekom 25 godina. Utvrdili su da je dnevna porcija cjelovitih žitarica od samo 30 grama umanjila rizik od smrti tijekom trajanja studije za 5 posto, a rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9 posto. Zdravstvene dobrobiti je donijela kombinacija raznih namirnica, od cjelovite pšenice i njenog brašna, preko zobi, kukuruza i kokica, raži, smeđe riže i integralnih žitarica za doručak.

Znanstvenici navode niz razloga zbog kojih možda cjelovite žitarice imaju takav učinak. Hrana bogata vlaknima je zasitnija, a cjelovite žitarice potiču dobru crijevnu floru, koja proizvodi korisne masne kiseline kratkih molekularnih lanaca. Te su žitarice bogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, antioksidansima i fitonutrijentima. Također, nadomještaju nezdravu hranu koja bi možda bila pojedena umjesto njih. U konačnici, ako to bude u potpunosti objašnjeno, vjerojatno ćemo utvrditi cijeli niz povezanih razloga zbog kojih su cjelovite žitarice zdrave.

Nemojte dopustiti da vas neutemeljene tvrdnje onih koji ignoriraju znanstvena otkrića odbiju od užitka i dobrobiti cjelovitih žitarica. Uživajte u toj jeftinoj, zasitnoj, hranjivoj i zdravoj hrani.

(prilagođeno s Forks Over Knives)

Exit mobile version