Stereotipi o američkoj kuhinji su poražavajući – purica, hamburger, hot dog (ne želite znati koji su sastojci). Amerika se doživljava kao zemlja slabe kulture prehrane, mjesto gdje morbidno pretile osobe u motoriziranim invalidskim kolicima jedu iz ruke topivi sir u bloku od kile. I to je djelomično točno. Vidjeli smo i slike koje to dokazuju.
Ali Amerika je velika zemlja – 350 milijuna ljudi – i k tome mamac za imigrante iz cijelog svijeta. Tamo se kuhinje susreću, miješaju. Neke od američkih enklava zdravog života, poput Bouldera u Coloradu i dijelova Kalifornije su prepuni veganskih restorana, na policama supermarketa se pod normalno pronalaze veganski proizvodi o kakvima mi u Europi možemo samo sanjati.
Također, američke regionalne kuhinje su veoma zanimljive. Osobito ona američkog juga. Nije baš zdrava, sve je masno, prženo ili sotirano na masnoći. Ali je spojila zanimljive utjecaje – hranu bijelih doseljenika iz cijele Europe, primjerice Francuzi koji su naselili Lousianu, recepte koje su sa sobom donijeli afrički robovi i sastojke koje su uzgajali Indijanci.
Odabrao sam crveni kupus jer ga ima svježeg na tržnicama, i jako je lijep. Zar nije:
Osim toga, ne znam je li to samo moj ludi dojam, ali čini mi se da je ukusniji od onog bijelog kupusa, malo oporiji i intenzivnije arome. Svakako mi više odgovara za salate.
Evo odvojenih recepata za tofu i slaw:
Slaw
- 1/2 manje glavice crvenog kupusa
- 1 jabuka
- 1 mrkva
- 1/4 glavice luka
- šaka grožđica
- 4 žlice veganske majoneze
- 1 žličica senfa
- 1 žlica agava sirupa (ili drugog tekućeg sladila)
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/3 šalice biljnog mlijeka
- 1/2 žličice soli
- malo papra
Naribajte mrkvu i jabuku na krupnom ribežu, a kupus narežite na tanke listiće. Još bolje, upotrijebite takozvanu mandalinu, alat za tanko sjeckanje povrća – ima ih u trgovačkim centrima na onim policama gdje se nude kuhinjske potrepštine, i koštaju oko 50 kuna. Luk narežite na jako sitno.
Pomiješajte povrće s grožđicama, pa prelijte dresingom, koji ćete napraviti na način da pjenjačom umutite sve ostale sastojke.
Ostavite barem sat vremena u hladnjaku i povremeno promiješajte.
Na kraju će izgledati otprilike ovako:
Južnjački prženi tofu
- 250 g tofua
- umak od soje
Smjesa za prženje
- 2/3 šalice brašna
- 1/2 šalice vode
- 2 žlice senfa
- 1/2 žličice soli
- malo papra
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1/4 žličice luka u prahu
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
Stavite tofu na papiraniti ručnik i pritisnite tanjurom da se iz njega cijedi voda sat vremena. Zatim ga narežite i marinirajte u malo sojinog umaka.
Zagrijte tavu s masnoćom u kojoj ćete pržiti tofu. Pomiješajte sve sastojke smjese za prženje pjenjačom Umačite komade tofua, otresite ih i pržite u masnoći.
Dovoljno je pržiti ih do zlatne boje, jer se tofu ne mora “skuhati”, mogao bi se jesti i sirov. Ocijedite na papirnatom ručniku.
Poslužite prženi tofu uz slaw salatu i pomfrit. Napomena: ako želite autentični američki doživljaj slaw salate, dodajte još majoneze. Puno majoneze.