Site icon Fresh.hr

Prvi svjetski lanac veganskih supermarketa širi se na još sedam zemalja svijeta

Jan Bredack (Foto Veganz Gmbh)

Čuli ste da je biljna prehrana odlična za zdravlje i za okoliš, ali dogodi li vam se ikad da ste razočarani dok gledate police vašeg lokalnog supermarketa jer ne znate što kupiti, ili vas konvencionalni proizvodi previše odvlače od zdravih izbora?

Možda rješenje uskoro stiže – kako izvještava  The Local, prvi svjetski lanac veganskih supermarketa, Veganz, uskoro se širi na još sedam zemalja svijeta.

Veganz je osnovan u Berlinu, gdje ima tri trgovine. Osim u Berlinu, trgovine ima u Hamburgu, Essenu, Muenchenu i Frankfurtu. Nedavno se proširio izvan granica Njemačke, na Prag i Beč. U daljnjim planovima su supermarketi u Londonu, Amsterdamu, Zuerichu, Barceloni, Milanu i Kopenhagenu, a tijekom 2016. će Veganz u Portlandu otvoriti prvi veganski shopping centar, koji će sadržavati i trgovinu cipela i odjeće, te veganski restoran.

Hladnjaci s veganskim proizvodima u Veganzu

Osnivač Veganza Jan Bredack bio je nekad ljubitelj mesa, ali ga je život umorio i 2009. je promijenio svoj životni stil te napisao knjigu  “Vegan für alle: Warum wir richtig leben sollten” (Veganstvo za svih: zašto trebamo ispravno živjeti).

Dvije godine kasnije osnovao je prvi veganski supermarket. Kaže da je odlučio to učiniti, jer je shvatio da je veganima teško normalno kupovati, a htio je učiniti svima prelazak na veganstvo lakšim.

Bredack ne vjeruje u pristup sve ili ništa – samo želi da ukusna biljna hrana bude dostupna svima. Kaže da je samo oko 20 posto kupaca u njegovim trgovinama vegana, dok je 80 posto svejeda i vegetarijanaca, koji svejedno rado kupuju kod njega.

(Izvori The Local i True Activist)

Exit mobile version