SHARE

U Americi je u zadnjih nekoliko godina nastala ogromna pomama za hranom bez glutena. Zahvaljujući raznim TV emisijama (Dr. Oz, Oprah Show, itd.), gluten je gotovo demoniziran, a takvu paniku je s pravom ismijala epizoda South Parka. Čak i Hrvati se sve više okreću bezglutenskoj prehrani, i prodaja takvih proizvoda je u stalnom porastu u zadnje vrijeme.

No unatoč masovnom strahu, studije su pokazale da hrana bez glutena ne donosi nikakve zdravstvene prednosti ljudima koji mogu fizički tolerirati gluten (više od 90 posto populacije). Novo istraživanje je otkrilo da bezglutenski proizvodi nisu nutritivno superiorni hrani koja gluten sadrži, ali su svakako skuplji.

Danas je bezglutenska hrana sve dostupnija, što je odlična vijest za ljude koji pate od celijakije, ali bezglutenski proizvodi postaju popularni i među širom populacijom, jer postoji ustaljeno mišljenje da je to “zdravija” opcija.

Ljudi koji pate od celijakije osjećaju snažnu upalu crijeva svaki put kada pojedu hranu koja sadrži gluten. Oni simptome mogu ukloniti samo izbacivanjem glutena iz prehrane. Proteinom bogata glutenska hrana, poput pšenice, raži, žita, često je prisutna u zapadnjačkoj prehrani – u kruhu, pizzi, i raznoj prerađenoj hrani. Budući da moraju izbjegavati gluten, ljudi koji pate od celijakije moraju imati veliko znanje o nutricionizmu kako bi im prehrana bila uravnotežena. Otprilike 20-30 posto oboljelih od celijakije su u rizičnoj skupini od pomanjkanja vitamina i minerala.

Cilj studije je bio usporediti nutritivnu vrijednost glutenske i bezglutenske prehrane. To su napravili proučavajući 63 bezglutenske i 126 glutenskih namirnica iz 12 različitih supermarketa u Austriji.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji gotovo nikakva razlika između te dvije vrste proizvoda. Udio ugljikohidrata, masti i vlakana bio je gotovo jednak, a hrana bez glutena sadrži manje proteina. Razlika u količini vitamina i minerala bila je također malena, unutar granica tolerancije. Primjerice, bezglutenske namirnice su imale manji udio cinka i kalija (2 jako bitna nutrijenta), ali s druge strane, sadržavale su manje kolesterola i soli.

Znanstveni tim je također usporedio i cijene bezglutenskih namirnica s cijenema namirnica koje sadrže gluten. U svim kategorijama hrane; od brašna, do tjestenine i grickalica, bezglutenski proizvodi bili su dva puta (u nekim slučajevima i 2.5 puta) skuplji od običnih proizvoda. Osim ako vam je dijagnosticirana netolerancija na gluten, kupujući bezglutenske proizvode očito uludo trošite novac.

Istraživači se nadaju će u budućnosti pacijentima koji pate od celijakije biti olakšan pristup bezglutenskim proizvodima. Istraživanje je objavljeno u PeerJ.

(preuzeto s iflscience.com)

Ostavi odgovor