Site icon Fresh.hr

Što uopće jedu ti čudni ljudi koji ne jedu meso? Što jedu vegani?

što vegani jedu

Što jedu ljudi koji ne jedu meso? Teško pitanje, za neke možda i zastrašujuće. Hoću li se uspjeti najesti? Hoće li biti ukusno? Hoću li pojesti dovoljno proteina? Hoću li umrijeti? Odgovori su redom da, da, da i da, ne znamo kada niti od čega, ali definitivno ne od toga što ste pojeli obrok bez mesa.

Današnja sveprisutnost jeftinog mesa u trgovinama je izvanredno stanje nezabilježeno u ljudskoj povijesti. Danas se životinje za meso uzgajaju na industrijskim farmama izvanredno optimiziranim postupcima – riječ je o milijardama i milijardama jedinki koje se kolju svake godine kako bi zadovoljile potrebu tržišta za mesom. Ali to nije uvijek bilo tako – meso je bilo skupo i rijetko. Oni koji se sjećaju života prije samo tridesetak godina znaju kako je to bilo – a razlog nije bio u svemu oskudan socijalizam, nego činjenica da je industrija bila puno nerazvijenija.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća je kupovina mesa bila toliko rijedak događaj, da je Pavao Pavličić napisao scenarij, a Zoran Tadić 1986. režirao film “San o ruži”. Ruža iz naslova nije cvijet, nego teleći odrezak, o kojem Valent (Rade Šerbedžija), radnik iz noćne smjene, sanja da ga priušti svojoj obitelji. Ta je situacija bila toliko obična i očekivana, da komunistički cenzori nisu ni trepnuli, i film je financiran državnim novcem.

Dakle, što uopće jedu ti ljudi koji danas ne jedu meso? Neki troše jako puno novca na skupocjene egzotične sastojke, superhranu i uvozne nadomjestke za razne životinjske proizvode. Drugi se hrane jako nezdravo – uglavnom tjesteninom, kruhom i najjefitnijom sojom. Ali većina uglavnom jede ono što su jeli ljudi iz vremena kad je odrezak bio nedosanjani san: sezonsko povrće, grah, voće. Nije to loša prehrana – kad je voće i povrće u sezoni, onda je najjeftinije i najukusnije. Grah i druge mahunarke su jako zdravi, prepuni proteina, složenih ugljikohidrata. Zimi nas lisnato zeleno povrće drži zdravima, opskrbljuje nas vitaminom C, kalcijem, vlaknima. Ljeti nas hrane zreli plodovi – rajčice, paprike, breskve, lubenice… Neki od nas to rade već desetljećima, i još su živi, pa čak i zdravi.

Preko vikenda sam ugostio obitelj svejeda. Jednog od njih se sjećam od prije deset godina kao nekoga tko je jeo samo kombinaciju mesa, pečenog ili pohanog, i krumpira. Danas češće ne jede meso nego što ga jede. Malo mu se s godinama promijenio ukus, malo je odustao od kupovine prerađene hrane zbog slučaja alergije u obitelji, malo ga je ohrabrilo to koliko se od biljne prehrane osjeća dobro i zdravo. Cijeli vikend smo jeli samo vegansku hranu, i nitko nije bio gladan niti nezadovoljan. Osjećam se zahvalno što su kušali moje specijalitete, kao i stoga što nisu niti pokušali sugerirati da bi kod mene pripremali meso za sebe.

Istodobno, moji gosti ne razmišljaju o tome da potpuno prestanu jesti meso, i ja to poštujem. To je njihov život i njihova odluka. Ja mogu samo utjecati na njih primjerom. Skloniji sam takvom razmišljanju nego “ili si s nama, ili protiv nas” pristupu koji osobito vole mlađi vegani. Draže mi je takvo razmišljanje i jer znam da u ovoj generaciji ne možemo uvjeriti stotine tisuća ljudi u ovoj državi u to da postanu vegani. Ali ih možemo uvjeriti u to da će se bolje osjećati, da će biti zdraviji i da će manje štetiti okolišu ako dio prehrane zamijene čistim biljnim sastojcima. Ako ih dobro upoznamo s time što jedu vegani, ti čudni ljudi koji ne jedu meso, imamo izgleda da ih pridobijemo barem na jedan dan u tjednu. Iz tog razloga postoji i ovaj portal.

Exit mobile version