Mahunarke mogu biti zvijezda gotovo svake vrste prehrane – bogate su proteinima (koji nam trebaju za izgradnju mišića i drugih tjelesnih tkiva), složenim ugljikohidratima (koji se sporo otpuštaju i daju energiju tijelu na dugi rok), vlaknima (koja reguliraju probavu i čuvaju srce) i drugim vrijednim hranjivim sastojcima.
Uz to su i veoma jeftine, a vrlo ih je jednostavno pripremiti na način da budu jako ukusne. Ovaj recept namijenjen je u prvom redu onima koji nemaju puno iskustva s mahunarkama, koji tek istražuju vegansku ili vegetarijansku prehranu, kao i onima koji možda žele uvesti tek jedan bezmesni dan u tjednu ili traže jeftin i zdravi obrok koji mogu pripremiti.
Mi smo u ovom receptu upotrijebili smeđu leću, ali bi dobro funkcionirao i sa zelenom ili crvenom lećom, raznim vrstama graha, bobom i drugim mahunarkama. Ako ne želite kuhati leću, dobra je i ona iz konzerve.
Evo sastojaka:
- 300 grama leće
- 1 luk
- 1 veća mrkva
- 1/2 korijena celera
- 4-5 klinčića
- maslinovo ulje, sol i papar
Primijetit ćete da nema nikakvih neobičnih niti egzotičnih sastojaka. Većinu vjerojatno imate pri ruci, a ako nemate, naći ćete ih u najobičnijoj trgovini. Ne morate ići ni u kakve bio dućane niti naručivati nešto putem interneta. Jednostavnije od ovoga ne ide.
Isperite leću u hladnoj vodi i kratko je namočite. Zakuhajte veliki lonac vode, pa u njemu kuhajte leću. Trebat će joj 20-ak minuta.
Za to vrijeme, nasjeckajte sve povrće na kockice. U drugi lonac ulijte malo maslinovog ulja, pa na njemu dinstajte povrće. Nakon 5-6 minuta podlijte s malo vode, ubacite klinčiće, pa poklopite i smanjite vatru. Kad mrkva i celer omekšaju, izvadite klinčiće. Ako želite, sada možete zgnječiti povrće viljuškom.
Procijedite kuhanu leću i ostavite malo vode od kuhanja sa strane. Pomiješajte leću s povrćem, posolite i popaprite. Ako vam se čini pregusto, dodajte malo vode od kuhanja leće.
Ovo je zaista najjednostavniji recept, a opet je okus bogat zbog korijenastog povrća i klinčića. Konačni rezultat je ustvari gusti ragu koji možete poslužiti uz pareno povrće, kuhanu rižu, ili ga preliti kao umak na tjestenini.
Ovo varivo od smeđe leće je izvrstan prvi recept za pokazati kako veganska kuhinja može biti jednostavna, hranjiva, ukusna i jeftina.