Jeste li primijetili koliko je zadnjih dana hladno? Vrijeme je za skuhati nešto gusto i okrepljujuće, što se jede žlicom, a ljutina je bonus.
Malo što je bolje za tmurne dane nego veganski čili – varijacija meksičkog recepta koji se u originalu zove chilli con carne. Uspjeli smo sačuvati sve arome izvornog meksičkog recepta, a za vitaminsko pojačanje smo dodali batat. Evo recepta:
- 300 grama crnog graha (može i 2 konzerve crvenog ili šarenog)
- 1-2 ljuta feferona
- 2 paprike
- 1 veći batat (oko 300-400 grama)
- velika konzerva pelata
- 2 velika luka
- 6-7 češnjeva češnjaka
- 1 žličica kumina
- 1 štapić cimeta
- 1 žlica kakao praha
- dimljeni sušeni jalapeno ili habanero (opcija)
- ulje, sol, papar
Grah namočite večer prije u puno vode, pa ga skuhajte sutradan. Crni grah se jako sporo kuha – trebat će vam između sat i sat i pol da ga zgotovite. Kad je gotov, procijedite ga i stavite na stranu.
Luk i češnjak usitnite pa skupa s kuminom zapržite na vrelom ulju. Kad luk počne loviti smeđu boju dodajte nasjeckane feferone i papriku narezanu na tanke trakice. Kad paprika uvene, ubacite pelate, prelijte s dvije čaše vode, dodajte cimet i kakao te poklopite i kuhajte na najlaganijoj vatri barem sat vremena. Dva sata je bolje.
Pola sata prije ciljanog završetka kuhanja dodajte batat nasjeckan na kockice i grah. Na kraju posolite i popaprite, te podesite količinu tekućine. Poanta chilija je da ima dovoljno bogate i ukusne juhe u jelu – za gustoću se trebaju pobrinuti one velike količine luka koje smo stavili na početku. Slatki batat je lijepi kontrast ljutini jela, a grah ga čini proteinskom bombom. Poslužite uz dobar domaći kruh.