SHARE

Popečci od leće su veoma jednostavni za pripremu, prilično nemasni, puni povrća, proteina i vlakana, a još su i jeftini. Bez njih bi svakodnevna veganska prehrana bila veoma komplicirana. Dobri su i kao finger food za zabave – umjesto s prilogom od povrća i salatom, možete ih poslužiti na poslužavniku s umakom.

Osnovna formula je uvijek ista:

200 grama mahunarki + 1 šalica povrća + 3-4 žlice materijala za povezivanje

Od mahunarki su dobre crvena ili zelena leća, razne vrste dala i slanutak. Crvena i zelena leća, mung dal i slične mahunarke dovoljno je namakati sat-dva prije upotrebe. Za tvrđe mahunarke poput slanutka ili toor dala potrebno je namakanje preko noći.

Od povrća je svakako baza luk, a poželjan je i češnjak. Njih treba pržiti na malo maslinovog ulja, a onda treba dodati i ostalo nasjeckano povrće. Izbor je praktički neograničen: peršin, celer, mrkva, raštika, cikla, (za sve prethodne upotrebljivi su i list i korijen), špinat, korabica, kelj… Bitno je samo da ukupno ostane oko šalice do šalice i pol pripremljenog povrća za popečke.

Luk, češnjak i raštika spremni za miješanje sa samljevenom zelenom lećom
Luk, češnjak i raštika spremni za miješanje sa samljevenom zelenom lećom

Namočene mahunarke treba samljeti u blenderu i pomiješati s povrćem. Sad je vrijeme za začine – žličica soli i malo papra. Zatim možete po želji kombinirati, ovisno o tome kakav učinak želite u konačnom proizvodu. Primjerce, dobra kombinacija je žlica misoa i malo ribanog đumbira, za azijski ugođaj. Ako hoćete ići u smjeru Indije – dodajte žličicu kumina i dvije žličice garam masale. Meksiko  – kumin, cimet i mljevena čili papričica.

Na kraju, trebat će vam nešto da poveže popečke kako se ne bi raspadali. Tri žlice najobičnijeg brašna bit će dovoljne, iako možete ići i na ekstravagantnije kombinacije, primjericu žlicu chia sjemenki s 2-3 žlice zobenih pahuljica. Intergralno brašno je svakako zdravije, a sojino ili slanutkovo bogatije proteinima od pšeničnog. Bitno je samo da upotrijebite nešto škrobasto što će stisnuti masu.

Sada treba smjesu dobro promiješati ostaviti na pola sata da se poveže. Nakon toga biste trebli dobiti nešto što možete vlažnim rukama oblikovati u medaljone. Slažite ih na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok se ne posuše i ne dobiju lijepu boju.

popečci od leće
Gotovi popečci od zelene leće i raštike

 

Ostavi odgovor