Kad čujete riječ čaj, često pomislite na sve tople napitke koje nastaju prelijevanjem vruće vode preko sušenog bilja, ali u stvari je riječ o biljci koja potječe iz Istočne Azije. Zeleni čaj nastaje od biljke Camellia sinensis i proizvodi se postupkom osmišljenim za minimalnu oksidaciju. Pun je antioksidansa i moćnih nutrijenata koji imaju jaki utjecaj na tijelo.
Svoju primjenu, osim u industriji pića, nalazi i u farmaceutskoj industriji, kao dodatak prehrani i u kozmetičkim proizvodima.
Način proizvodnje i pripreme
Zeleni čaj se proizvodi na razne načine, ovisno o tome koji tip čaja želimo dobiti. Postoje dva osnovna načina, uzgoj na suncu i uzgoj na sjeni. Najčešće se bere tri puta godišnje, a najcjenjeniji je najranije ubran, krajem travnja i početkom svibnja.
Čaj se priprema tako da se umače u vrelu vodu. Najbolji omjer je 2 grama čaja na 100 ml vode, a ako želite slabiji okus, možete staviti i 1 gram čaja na 150 ml vode.
Vrijeme odstojanja u vodi ovisi o vrsti čaja. Najviša temperatura vode trebala bi biti 87 stupnjeva Celzijevih, i čaj bi trebalo u šalici najdulje od dvije do tri minute. Najniža temperatura je 61 stupanj, a najkraće vrijeme odstojanja 30 sekundi. U pravilu, čajevi slabije kvalitete zahtijevaju višu temperaturu i treba ih držati dulje vremena, dok je kod visokokvalitetnih situacija obratna. Ako čaj stoji predugo na previsokoj temperaturi, poprimit će gorak okus zbog pretjeranog lučenja tanina.
Čajeve visoke kvalitete može se vodom preliti dva do tri puta. Tehnika namakanja bitna jer se njome može izbjeći okus prekuhanosti. Čajnik bi prethodno trebalo zagrijati da se čaj odmah ne ohladi. Čest je običaj ostaviti listove čaja u šalici ili čajniku i dodavati vruću vodu dok okus ne mine.
Zdravstvena svojstva
Zeleni čaj jedno je od najzdravijih pića na svijetu. Sadrži više od 200 poznatih kemijskih spojeva od kojih su najbitniji kofein, polifenoli, katehin i L-teanin.
Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja o njegovoj sposobnosti da liječi rak i Alzheimerovu bolest, postoje studije koje su potvrdile brojna korisna svojstva ove biljke.
Antioksidativna svojstva polifenola sprječavaju nastanak slobodnih radikala, i štite stanice i molekule. Slobodni radikali inače igraju veliku ulogu u starenju i nizu drugih bolesti. Zanimljiva su i istraživanja koja su pokazala da žene koje redovito piju zeleni čaj imaju 22% manji rizik za razvijanje raka dojke, a muškarci su muškarci imali 48% manji rizik od razvijanja raka prostate. Studija provedena na 69.710 Kineskinja pokazala je da one koje piju zeleni čaj imaju 57% manji rizik od raka debelog crijeva, a nedavne studije pokazuju da sprječava i nastanak raka jednjaka. Antioksidansi također usporavaju starenja kože.
Razina kofeina u zelenom čaju manja je nego u kavi, ali svejedno ga sadrži dovoljno da postigne stimulativan efekt i da vas drži budnima. Kofein potiče protok neurona i povećava koncentraciju neurotransmitera kao što su dopamin i norepinefrin. Tako poboljšava raspoloženje, budnost, vrijeme reagiranja i memoriju. Također, kao i kava umanjuje rizik od razvijanja tip 2 dijabetesa.
Ali zeleni čaj sadrži i više od kofeina. Aminokiselina L-teanin umanjuje tjeskobu. Budući da kao i kofein povećava razinu dopamina, u kombinaciji s njim jako je potentan i poboljšava funkcije mozga, i to uz blaži osjećaj od kave.
Sigurno ste čuli da zeleni čaj pomaže pri mršavljenju, pogotovo u abdominalnom području. O tom aspektu su provedene manje studijem od kojih su neke pokazale da povećava sagorijevanje masti i do 17%, jer mobilizira masne kiseline tako da ih odvoji od masnog tkiva, tako da su lakše iskoristive za energiju. Za to je vjerojatno također zaslužan kofein.
Katehin iz zelenog čaja također ima biološki utjecaj. Mnoge studije su pokazale da može ubiti bakterije i spriječiti taloženje virusa, i tako umanjiti rizik od infekcije. Streptokok je najštetnija bakterija u ustima. Uzrokuje stvaranje plakova i glavni je uzrok karijesa i propadanja zubiju. Zeleni čaj usporava rast streptokoka i poboljšava zdravlje zubiju, a i brojne su studije pokazale da može riješiti loš zadah.
Srčane bolesti najveći su ubojica današnjice. Budući da zeleni čaj znatno povećava razinu antioksidansa u krvi, štiti čestice LDL kolesterola od sagorijevanja i tako umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i do 31%.
Ljudi koji piju zeleni čaj žive dulje, barem tako kaže studija provedena na 40.530 odraslih Japanaca. Oni koji su pili najviše čaja (5 šalica ili više) u 11 godina imali su najmanju stopu smrtnosti, a pogotovo je bitna činjenica da su najmanje umirali od srčanog i moždanog udara. Još jedna studija, na 14 001 odraslom Japancu između 65. i 85. godine života, pokazala je da ljudi koji piju najviše čaja imaju 76% manju vjerojatnost umrijeti u sljedećih 6 godina.
Rizici i upozorenja
Kofein iz zelenog čaja može ubrzati ritam srca i uzrokovati nesanicu, stoga se ne preporučuje ljudima koji pate od takvih tegoba. Trudnice bi također trebale izbjegavati bilo kakvo piće koje sadrži kofein, jer se zadržava u mlijeku i posteljici.
Zeleni čaj sadrži i tanin, koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća, a pogotovo ako ga pijete na engleski način, s mlijekom. Radije dodajte limun, koji zbog vitamina C poništava ovaj učinak.