Site icon Fresh.hr

Škola kuhanja: avokado i što s njim, plus brzi recept za tjesteninu i pesto

avokado

avokado

Avokado je divna stvarčica, voćka oblika kruške, iznutra slasna i masna. S malo soli i maslinovog ulja postaje najbolji slani namaz za kruh, s agavinim sirupom i sirovim kakaom iz sjeckalice izlazi kao čokoladni puding.

Danas je avokado cijenom prilično pristupačan – komad stoji desetak kuna, na sniženjima čak i do pet kuna. Bolje ga je kupiti nezrelog, dok je još tvrd, pa kući čekati da dozrije. Brže će dozrijeti ako ga držite u košarici s drugim voćem. Kad je mekan na dodir, osobito oko peteljke, spreman je za upotrebu. Prerežite ga u krug oko koštice po dužini, zaokrenite polovice, pa vrškom noža ubodite košticu i izvadite je. Zatim ugurajte žlicu između ploda i kore i sastružite sve što vam izgleda jestivo.

Današnji recept je ukusan i brz. Za četiri osobe će vam trebati:

Za pesto:

Prvo napravite pesto: na suho prižite bademe u tavi. Sve ostale sastojke pesta sameljite u sjeckalici, a bademe dodajte na kraju, da ostanu krupnije mljeveni. Orasi su isto OK.

Dok se špageti kuhaju, očistite avokada, ubacite s ostalim sastojcima u sjeckalicu, posolite, popaprite i sameljite dok ne dobijete kremu. Kad su špageti pri kraju, odvojite šalicu vode od kuhanja. Podgrijavajte kuhane špagete s kremom od avokada i mješajući dodajte malo po malo vode dok ne dobijete dobru kremastu konzistenciju. Servirajte odmah s pestom na vrhu.

Exit mobile version