SHARE
tempeh
Hrskavi trokutići puni su okusa zbog tempeha i gljiva koje sadrže

Trebalo mi je nešto hrskavo i puno okusa, a u hladnjaku je bio paketić tempeha koji me gleda već neko vrijeme i čeka na svoj trenutak. Nije mi trebalo dugo da smislim plan.

Ali vratimo se malo na priču o tempehu. Za one koji ne znaju, riječ je o fermentiranom proizvodu od soje. Upravo se fermentacijom uklanjaju potencijalno upitne posljedice konzumiranja soje za zdravlje, o kojima je bilo govora u medijima u posljednje vrijeme. Tvrdi se da su Japanci zdravi u dugovječni, među ostalim, i zbog svih korisnih bakterija koje dobivaju iz prehrane bogate fermentiranim proizvodima.

Kad otvorite pakiranje tempeha uočit ćete zrnatu teksturu. To su ustvari zrna soje, koja su se u fermentacijskom procesu spojila u masu. Tempeh je bogat umamijem, takozvanim petim okusom, onim koji daje puninu namirnicama poput umaka od soje ili gljiva. Ima specifičnu, blago fermentiranu aromu koja nije pretjerano nametljiva.

Ovaj put sam ga odlučio pripremiti u kombinaciji s gljivama, dakle još umamija, ali nema veze. Za svježinu tu je peršin i malo limunova soka.

Evo što mi je trebalo za recept:

  • 300 grama tempeha
  • 500 grama šampinjona
  • jedan poriluk
  • šaka nasjeckanog peršina
  • pakiranje integralnih veganskih kora
  • masnoća po izboru
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Kore sam kupio u Lidlu, iz serije Okusi zavičaja. Znam da bi drugi mediji sad izbjegli imenovati proizvođača, ili se pravili da ne znaju tko je, ali mene baš briga. Proizvod je veganski, ukusan i svakom dostupan cijenom. Preporučam ga.

Tempeh narežite na kriške i pržite na masnoći, ja sam odabrao maslinovo ulje, s obje strane. Oprezno posolite i stavite na stranu. Kad se malo ohladi, možete svaki komad tempeha narezati na tri ili četiri manja radi praktičnosti.

Poriluku odstranite vanjski sloj, odrežite perušku, rascijepite ga uzduž i dobro isperite pod mlazom hladne vode da vam ne ostane zemlje među slojevima. Zatim ga narežite na tanko i na laganoj do srednjoj vatri pržite na maslinovom ulju dok ne uvene.

Gljive očistite vlažnom krpom, narežite na kriške i pržite na masnoći. Odmah ih posolite i popaprite čim ih stavite u tavu. Pržite u dvije-tri ture, da ne pretrpate tavu. Kad tekućina koju puste ispari, gotove su.

U zdjeli pomiješajte tempeh, gljive, poriluk, peršin i limunov sok. Kušajte smjesu pa po potrebi podesite začine.

Zatim idete na punjenje trokutića. Koru položite na radnu plohu kraćom stranom prema sebi. Premažite je masnoćom – ja sam otopio kokosovo ulje da dobijem super hrskavi učinak.

Zatim na desni ugao stavite dvije žlice smjese. Preklopite koru na pola jednom po dužini, tako da prekrijete nadjev. Zatim počnite prebacivati kut s nadjevom motajući pritom koru, tako da na kraju dobijete čvrsto smotani trokut od tijesta i nadjeva.

Složite dobivene trokutiće na papir za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprime lijepu boju. Meni je trebalo dvadesetak minuta. Pazite da vam trokutići ne izgore, jer znaju izgledati kao da se ništa ne događa, a onda rapidno počnu mijenjati nijanse.

Ovi trokutići idealni su za predjela, hranu s nogu na zabavama, piknik ili kao glavno jelo uz veliku zdjelu salate.

Ostavi odgovor