SHARE

U čarima kave uživamo stoljećima-u hrvatskom kontekstu gotovo pa je nezamislivo jutro bez opojnog mirisa kave. A tek efekta koji ima na naš organizam- ne samo što nas razbuđuje i čini fokusiranijima, kofein je također povezan sa smanjenjem rizika od bolesti srca, dijabetesa drugog tipa te raka. Naravno, kada govorimo o tim benefitima govorimo o onima koji dolaze sa umjerenom konzumacijom kave, a ne pet šalica na dan koje nam mogu samo štetiti. Jer kava ima i svoju negativnu stranu, ako je pijemo previše čini nas nervoznim po danu te onemogućava san tijekom noći. A možemo razviti i toleranciju na kofein, što znači da će nam stalno trebati sve više i više kofeina.

Osobno sam veliki ljubitelj kave, a njen miris ujutro jedna je od ljepših strana buđenja i ulaska u novi dan. No ponekad je dobro imati i potencijalne alternative- pogotovo kad pomislimo posegnuti za onom drugom ili trećom šalicom kave, a žalimo se na gastritis.

Chai

Chai je kombinacija crnog čaja i brojnih začina poput cimeta, kardamoma i klinčića. S obzirom na umirujuća svojstva ovog čaja nije ni čudo da je praktički postao nacionalno indijsko piće. Servira se sa malo mlijeka (u našem slučaju biljnog napitka) i žličicom zaslađivača po izboru. Zbog kremastog okusa ovog pića vaš će mozak pomisliti da pijete kavu!

Voda  s limunom

Možda se ne čini tako, no jednostavna kombinacija mlake vode i limuna sjajan je razbuđivač organizma koja ujedno pomaže i aktivaciji probave te čini dobro našoj koži.

Yerba mate čaj

Južnoamerikanci nazvali su ga “pićem bogova” što nije čudno kad se u obzir uzme njegov nježan način podizanja energije bez negativnih efekata na organizam koje može imati kava. Yerba mate čaj bogat je s nutrijentima koji pokreću metabolizam kao i s antioksidansima. Pripremiti ga se može na razne načine-toplog ili hladnog, koristeći tradicionalnu mate šalicu ili šalicu za kavu.

Kava od cikorije

Ova je alternativa vjerojatno najbliža okusu kave. Izrazito je popularna u New Orleansu zbog svog gorkastog okusa, a smanjuje osjećaj pečenja u želucu te regulira razinu šećera u krvi. Potopite žličicu prženog korijena od cikorije u veliku šalicu na nekoliko minuta te u dobiveni napitak dodajte primjerice mlijeko od badema i zaslađivač po želji, ukoliko vam je potreban.

Čaj od paprene metvice (peperminta)

Sa svojim metvičastim okusom ovaj je čaj sjajan izbor za osvježiti se u bilo kojem dijelu danu. Efekt hlađenja pomaže u smanjenju boli i ima funkciju prirodnog osvježivača daha. Lišće paprene metvice jednostavno je i za uzgoj. Potrebno je kratko prokuhati svježe ili sušeno lišće paprene metvice, a onda uživati u čaju.

Prilagođeno s Pick the Brain

Ostavi odgovor