SHARE

Dugo sam bio u potrazi za nekim receptom koji bi mogao oponašati okus bureka ili gibanice sa sirom, a da je zdraviji i bez upotrebe mliječnih proizvoda. Burek s tofuom, nekako ima smisla, slažete li se? Na kraju sam ga i pronašao, autorica je Marijana Međugorac i objavljen je na stranici Oslobođenje životinja.

Dakle, ako tražite izvrstan recept za slanu vegansku gibanicu, samo klik i na njihov sajt jer ovaj recept je isproban i provjeren. U međuvremenu sam napravio i malu varijaciju na njihov recept koja je postala pravi hit kod svih koji su je kušali, pa je donosim ovdje. Riječ je o veganskoj zeljanici s tofuom.

Kako sam u međuvremenu slučajno pronašao u trgovini kore s heljdom, odlučio sam ih isprobati i pokazale su se kao jako dobre. Također, u ovoj varijanti sam koristio blitvu, ali sasvim dobro ide i ista količina špinata, 1-2 naribane, posoljene i ocijeđene tikvice, a vjerojatno bi pasalo i drugo povrće.

Evo recepta:

Burek s tofuom i blitvom

  • pola litre sojinog jogurta (isprobano radi sojade i alpro)
  • 250 g tofua
  • 1/2 kg blitve
  • 1 pakiranje kora s heljdom
  • 3 dl mineralne vode
  • sol i ulje

Blitvu očistite, isperite i uronite u kipuću vodu na jednu minutu. Odmah dobro procijedite i nasjeckajte na komadiće.

Odvojite 3-4 kore sa strane, ostale natrgajte na komadiće te pomiješajte sa zdrobljenim tofuom, blitvom, jogurtom i mineralnom. Posolite po želji.

Nauljite posudu za pečenje, položite jednu koru na dno, pa na nju iskrcajte nadjev. Pokrijte pažljivo preostalim korama. Premažite ih uljem i pecite na 200 stupnjeva do pola sata.

Ostavi odgovor