SHARE

”Zdravlje bi nam trebalo biti na prvom mjestu, a ako se kroz prevenciju i kvalitetnu prehranu na vrijeme pobrinemo za sebe, zasigurno ćemo živjeti dulje i sretnije ”, kaže nam Ivane Stavljenić, suosnivačica branda Liquid Sun od mlade zelene pšenice, supernamirnice koju valja upoznati. I sama iznenađena blagotvornim utjecajima koje mlada zelena pšenica ima na naš organizam u nastavku donosim listu istih kao i pojašnjenje danas često korištenih pojmova poput superhrane i detoksikacije.

No prvo, što je mlada pšenica ? Mlada zelena pšenica je pšenica u svom ranom stadiju razvoja, tamnozeleno lišće pšenice ubrano prije razvitka zrna i transformacije u stabljiku zlatnih klasova. Najveću koncentraciju klorofila, proteina, enzima te većine vitamina i minerala, pšenica nudi u upravo u stadiju koji prethodi klasanju, odnosno prije nego li se list počinje izduživati i stvarati stabljiku.

Organski uzgojeno lišće mlade pšenice sadrži tako preko 100 mikronutrijenata, bogat je izvor 16 vitamina, 90 organskih minerala, 18 aminokiselina, nekoliko stotina različitih enzima, prehrambenih vlakana te je lako za apsorpciju. Usporedbe radi, mlada pšenica sadrži pet puta više željeza nego špinat i isto toliko više vitamina C nego naranča, a bogat je izvor i proteina. Također, sadrži tri puta više Beta-karotena nego mrkva.

letak

Mlada zelena pšenica predstavnik je tako zelene superhrane pod kojom podrazumijevamo niz egzotičnih namirnica s izrazito visokim udjelom fitonutrijenata, tvari koje biljkama pomažu u borbi protiv infekcija, toksina, onečišćenja i omogućavaju preživljavanje, a iz istih razloga doprinose i ljudskom zdravlju. List mlade zelene pšenice, ističe Ivana Stavljenić, bogat je izvor fitonutrijenata koje je poželjno unositi u organizam u velikim količinama kroz cjelovitu, neprerađenu hranu, ili minimalno prerađenu s naglaskom na ekološki uzgojenu.

Jedan od značajnih fitonutrijenata je klorofil za koji je znanstveno dokazano mnogostruko pozitivno djelovanje na organizam, a list mlade zelene pšenice njegov je superioran izvor. Njegova velika snaga sastoji se i u tome da na sebe veže teške metale koji se nakupljaju u jetri, te ih uklanja iz tijela, radi čega se osobito preporučuje u raznim detoksikacijskim kurama, kao i kod problema s jetrom, vitalnim organom koji obrađuje gotovo sve što unosimo u organizam.

Sastojci koje mlada pšenica sadrži podupiru naš imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju, a mogu poslužiti i u svrhu zaštite od karcinoma (Beta-karoten i vitamin C moguće kroz svoje snažno antioksidativno djelovanje, a klorofil inhibiranjem karcinogenog djelovanja određenih mutagena). Također, mlada pšenica pomaže u detoksikaciji organizma,  prirodnom procesu neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela.
Naime, objašnjava Stavljenić, toksini u naš organizam ulaze putem hrane koju konzumiramo, toksičnih tvari iz našeg okoliša, lijekova, što ga dodatno opterećuje te oslabljuju imunitet, pa ”iz tog je razloga organizam neophodno detoksicirati, očistiti od opterećujućih otrova kako bi se vratio u prirodnu ravnotežu.” K tome, mlada pšenica bogata je i vlaknima koja potiču i reguliraju rad crijeva.

Kome je onda namijenjena mlada pšenica ? Ivana Stavljenić kaže ” svima koji se žele osjećati vitalno i dobro, ona je trajni dodatak prehrani, ali je djelotvorna pomoć kod alergija, povišenog kolesterola, anemija, dermatitisa, djeluje na pročišćavanje krvotoka, limfe, gušterače, a preporučuje se i dijabetičarima, te osobama osjetljivim na gluten” (mlada pšenica naime nije žitarica već povrtnica).

Izuzetno pozitivno djeluje i na energetski nivo, a mogu ga konzumirati i djeca te trudnice i dojilje. Naime, mnoge namirnice koje konzumiramo su nutritivno deficitarne te su, napominje Stavljenić, često potrebni dodaci prehrani kako bismo nadoknadili minimalnu potrebu za određenim nutrijentima.” Pri odabiru kvalitetne dopune prehrani prednost bi trebali dati vitamina i minerala iz prirodnog izvora i od organski uzgojenih kultura s geografskog područja našeg rođenja i življenja radi bolje iskoristivosti u organizmu”. Liquid Sun mlada pšenica uzgaja se u gorskoj Hrvatskoj, u okolici Plitvica. Uzgoj se radi na otvorenim poljima, uz optimalan broj kišnih i sunčanih dana, a dodatna prednost jesu nezagađeno tlo i zrak te regije, kaže Ivana Stavljenić. To su vrlo bitne stvari jer dobro znamo koliko su tlo i podneblje u kojem se biljka uzgaja bitni za samu kvalitetu i vrijednost iste.

Uzgoj mlade zelene pšenice
Uzgoj mlade zelene pšenice

Mladu zelenu pšenicu možemo konzumirati trajno, dok se benefiti uslijed konzumacije mogu uočiti vrlo brzo i to prvo na probavu koju regulira te na energetski nivo, a kroz neku dugotrajniju konzumaciju od 1 do 3 mjeseca i na zdravstveni status uslijed spomenutih različitih stanja na koje djeluje.

Na kraju, kao i kod svake naglašeno zdrave,” superhrane”, pitanje financija. Koliko je mlada pšenica cjenovno prihvatljiva raznim klasnim skupinama? Ivana Stavljenić to objašnjava na primjeru kave, odnosno jednog espressa kojeg svakodnevno konzumiramo tri grama mlade pšenice potrebne na dan, koštaju oko pet kuna, jeftinije dakle od jedne kave.

Ostavi odgovor