SHARE

Malo koja namirnica je omražena kao soja u ljuspicama. Njena opća percepcija je kao nečeg što je jeftino i nezdravo. Doživio sam da mi ljudi koji puše kutiju cigareta dnevno i jedu crveno meso drže prodike o tome kako soja nije dobra za moje zdravlje.

To su, naravno, gluposti. Priča se da soja djeluje na hormonalnu ravnotežu, smanjuje testosteron kod muškaraca i proizvodi estrogen. To nije točno – to rade mlijeko i mliječni proizvodi. Tvrdi se da soja utječe na kosti – to je točno, jača ih. Žene u studiji koje su uzimale soju umjesto mliječnih proizvoda su imale manje izglede za osteoporozu. Tvrdi se da je prehrana s velikom količinom proteina (sportska prehrana, primjerice) opasna za bubrege. To je točno – ako su proteini životinjskog podrijetla, ali ne i ako su od soje. Evo sjajnog članka koji se bavi zdravstvenim aspektima soje.

Na kraju, javit će se i oni koji ne žele jesti soju jer je većina soje koja se uzgoji u svijetu genetički modificirana. Njima poručujem da u supermarketima postoje sojine ljuspice s certifikatom koji nisu genetički modificirane, a marginalno su skuplje od onih koje nisu certificirane.

soja-ljuskice_5304688ba3400

Idealna je za početnike u veganskoj prehrani. Ako još niste od onih koji cvatu kad jedu samo kaki i mandarine, ne brinite, možda ćete jednom postati. U međuvremenu, trebate dati tijelu šansu da se privikne na promjenu.

Sad kad smo zdravstvene argumente makli na stranu, vratimo se drugim činjenicama koje idu u prilog sojinim ljuspicama. Prvo, izvanredno su jeftin izvor kvalitetnih proteina. Svima nam prija više proteina – osjećamo se više siti. A ako treniramo, tijelo se brže i bolje obnavlja. Drugo, soja u ljuspicama je jako ukusna ako se pripremi kako treba.

Evo osnovne metode koju ja koristim:

  • 1 pakiranje sojinih ljuspica
  • 1 povrtna juha u kocki
  • 0,75 l vode

Vodu zakuhajte i otopite u njoj kocku. Prelijte ljuspice temeljcem koji ste dobili i ostavite da stoji. Kad je smjesa dovoljno hladna, rukom ocijedite ljuspice, šaku po šaku, i dalje koristite u receptima.

Soja u ljuspicama: lasagne bolognese

Umak bolognese je kao stvoren za sojine ljuspice, pogotovo onima koji su još u tranziciji na veganstvo, tek se privikavaju na nadomjestke za meso i žele okusiti nešto slično mesnim jelima koja su nekad pripravljali. Osobno koristim taj recept, jer je tako ukusan, kad kuham za nevegane. Nitko još nije bio nezadovoljan.

Za bolognese umak:

  • soja u ljuspicama, pripremljena prema uputama odozgo
  • 2-3 mrkve
  • pola korijena celera
  • luk
  • 6 klinčića
  • maslinovo ulje
  • konzerva pelata 800g
  • malo koncentrata od rajčice
  • 2 žlice sojinog umaka
  • sol i papar

Nasjeckajte luk, mrkvu i celer na kockice, pa dinstajte na maslinovom ulju 5-10 minuta, dok povrće ne počne venuti. Dodajte pelate i klinčiće, te nastavite kuhati, dok se pelati malo ne raspadnu. Lijepo ih zgnječite viljuškom. Na kraju, umiješajte ljuspice. Popit će puno tekućine, pa po potrebi dolijte malo vode i podesite boju koncentratom od rajčice – želite lijepi crvenkasti umak. Nakon što dodate umak od soje, posolite i popaprite. Računajte na to da morate dobro začiniti umak, jer on mora dati okus i tjestenini.

Za bešamel:

  • 3 žlice veganskog margarina (ili druge masnoće)
  • 3 pune žlice brašna
  • 1 litra nezaslađenog biljnog mlijeka
  • muškatni oraščić i sol

Na laganoj vatri otopite margarin i na njemu polako pržite brašno dok ne dobije zlatnožutu boju. Polako dolijevajte biljno mlijeko i miješajte pjenjačom, kako ne bi nastale grudice. Nastavite miješati nakon što ste dolili cijelu količinu mlijeka. Nakon što lagano zavri, bešamel bi se trebao pomalo stisnuti, pa ga skinite s vatre, jer se hlađenjem nastavlja zgušnjavati. Začinite s malo soli i muškatnog oraščića.

Sastavljanje lasagna:

Trebat će vam negdje između 250 i 500 grama tjestenine za lasagne. Na dno posude za pečenje stavite malo umaka. Prekrijte slojem tjestenine za lasagne. Nakon toga stavite sloj umaka, pa nekoliko žlica bešamela. Slažite tako redom, a za kraj ostavite malo veću količinu bešamela, kako bi lasagne dobile lijepu koricu na vrhu.

soja u ljuspicama

Pecite na 200 stupnjeva nekih pola sata, dok lasagne ne dobiju zlatnožutu boju. Izvadite ih iz pećnice, izrežite, pa vratite u ugašenu pećnicu na još deset minuta. Tako će se kriške stisnuti i moći ćete ih lijepo vaditi na tanjure.

Ostavi odgovor