SHARE

Je li prerano za priču o novogodišnjim odlukama? Obično o njima pričamo u periodu između Božića i Nove godine, ali možemo početi i ranije.

Osobno mi često novogodišnje odluke koje čujem od drugih ljudi zvuči vrlo naivno i banalno, primjerice: “Šetat ću svaki dan nakon večere”, “Prestajem pušiti”, “Jest ću zdravije i manje”, “Umanjit ću unos kofeina i alkohola”. Takve izjave se fokusiraju samo na stvaranje pojedinih navika. Ne kažem da promjena navika ne može biti učinkovita (ako je ispravno provedete), ali mijenjanje određenog ponašanja najčešće nije ostvarivo, ako ne sagledate širu sliku (svoje životne ciljeve).

U tom smislu, ne slažem se s time da će vam jedna mala promjena puno poboljšati život. Teško se motivirati ako ne znate zašto ste se uopće odlučili mijenjati stvari. Zašto želite piti manje kave? Zato što se želite osjećati opuštenije i odmornije? Onda vjerojatno želite bolju usklađenost poslovnog i privatnog života. Ili možda štedite novac kako bi mogli putovati – ali u tom slučaju se bolje fokusirati na ono to ‘želite napraviti’ (pozitivno), nego na nešto što ‘ne smijete raditi ‘(negativno).

Drugom riječju, kako bi vam novogodišnje odluke uistinu donijele rezultate, prvo sagledajte širu sliku, a potom je ispunite malim koracima. Promislite o ovim pitanjima:

1. Temeljno pitanje za novogodišnje odluke: Kakva osoba želim biti?

Želim li postati ton majstor u velikoj diskografskoj kući, i živjeti s djevojkom i psom? Ili medicinska sestra kojoj je hobi i strast izrada nakita? Kakav privatni, i poslovni život želim?

2. Koje su moje istinske vrijednosti?

Razmislite o svojim vrlinama i kvalitetama, za koje ste sigurni da postoje. Temeljne vrijednosti su velik dio vašeg identiteta, stoga od njih krenite – i razmislite koje još vrijednosti želite razviti u sljedećoj godini.

3. Kako se želim osjećati?

Možda ćete pomisliti “to je očito, svatko želi biti sretan”, ali sreća je posve jedinstvena stvar. Za neke je sreća mir, za druge uzbuđenje, za treće zaljubljenost, četvrte poslovni uspjeh…Znate i kako se NE želite osjećati: tjeskobno, nesigurno, pesimistično, usamljeno, frustrirano, itd. Dobro je znati što ne želite u sljedećoj godini, jer ćete se tako lakše odmaknuti od toksičnih stvari.

Nakon što ste dobro promislili o ta tri pitanja, dobili ste širu sliku! Evo nekoliko ideja kojima možete ispuniti listu:

“Poštujem se i volim bez obzira na sve”

  • Umanjite broj bespotrebnih isprika šefu, prijateljima, i obitelji, bivšem partneru, ili nekome s kim ne želite izlaziti. Zauzmite se za sebe.
  • Brinite se za sebe, redovito idite na pregled kod liječnika i zubara, frizera; bacite iznošenu odjeću (ili je poklonite), očistite kapute i zimsku posteljinu, itd. Vi ste vrijedni, i to pokazujete svijetu.
  • Brinite se za svoje okruženje, očistite nered u sobi, redovito usisavajte, kupite dobra sredstva za održavanje interijera, uredite prostor. Vi ste odrasla osoba, i vaše okruženje je odraz vaše osobnosti.
  • Manje se kritizirajte. Budući da volite sebe, nećete govoriti podle stvari voljenim ljudima.

“Ja sam jaka, zdrava, i aktivna osoba”

  • Minimizirajte unos prerađene hrane. Jedite većinom hranu na biljnoj bazi – tako ćete se osjećati poletnije, i vrlo vjerojatno ćete smršavjeti.
  • Kuhajte doma, jer je vrlo bitno brinuti se za vlastitu prehranu.
  • Ostanite u formi, i vježbajte koliko god je potrebno vašem tijelu.
  • Spavajte barem 7 sati svake noći, bez izlike, jer najbolje funkcionirate (i čuvate zdravlje) kad ste dovoljno naspavani.
  • Uložite novac u stvari koje vam uveseljavaju tijelo, bilo da je riječ o članarini u teretani, satovima yoge, masažama, dodacima prehrani, ili skupim sastojcima (maca, havajska spirulina, matcha čaj). U ovom životu imamo samo jedno tijelo i trebamo se dobro brinuti za njega.
  •  Budite aktivni svaki dan. To može značiti i (samo) jednu dugu šetnju, ili istezanje prije spavanja.

“Radim na svojim ciljevima – i dobivam što želim od života.”

  • Budite konkretni oko stvari koje želite, bilo da je riječ o promaknuću, novom poslu, vašem strastvenom hobiju kojem se želite potpuno posvetiti, itd. Što ste odlučniji, to ćete lakše uvjeriti sebe, i druge ljude.
  • Nemojte se ispričavati zbog toga što nešto želite. Zaslužujete uspjeh jednako kao i svatko drugi.
  • Nemojte prestati učiti. Samo zato što ste završili fakultet, tečaj, strukovnu, ili večernju školu, i nemate planove za sljedeću diplomu, to ne znali da trebate prestati učiti. Odaberite glazbeni instrument, i krenite vježbati. Postanite certificirani instruktor yoge. Naučite novi jezik. Učlanite se u klub čitatelja. Postanite freelance programer. Pokrenite svoj blog.
  • Postavite cilj za svoju karijeru u 2016. godini, i razložite ga na konkretne korake s određenim “rokovima”. Možda vam se to čini zastrašujuće, ali nitko neće postavljati ciljeve za vas – morate to učiniti sami.
  • Držite se budžeta. Ako nije u dobrom stanju, dokučite kako možete više zarađivati, odnosno manje trošiti. To ne znači da trebate živjeti na kruhu i vodi – ali jako je važno paziti na financije.

“Ja sam osoba puna ljubavi, koja svoju dobru volju i energiju širi u svemiru.”

  • Radite na odnosima s bližnjima. Češće zovite roditelje (oni to sigurno žele). S prijateljima se redovito nalazite. Tim ljudima kontinuirano dajte do znanja koliko vam je stalo do njih.
  • Ubacite romantičnost u život – ako ste u vezi, iznova se zaljubite u partnera, ako niste, upoznajte nekoga novog. Jasno odredite kakvu ljubav želite, i kad vam se pruži prilika, nemojte bježati od nje!
  • Kad trebate upoznati nove ljude, nemojte biti čangrizavi, već pozitivni. Budite otvoreni. Cijenite, i poštujte sebe, i drugi će biti blagi prema vama.
  • Pokažite brigu za okoliš, za društvene nepravde: seksizam, nejednakost, ksenofobiju, rasizam, prava životinja… Dobro je biti informiran, a još je bolje davati donacije, ili volontirati u dobrotvorne svrhe. Budite osoba kojoj davanje nije strano, već dio identiteta. Stalo vam je da ostavite pozitivan utisak na svemir.
  • Posvetite se i svojoj duhovnoj strani. Bilo da je riječ o yogi, meditaciji, odlasku u crkvu, šetnji u prirodi, ili molitvi kod kuće. Odbacite cinizam, i budite zahvalni na životu koji vam je dan. Za bolju duhovnost predlažemo i veganski stil života 🙂

Novogodišnje odluke ne moraju ipak biti banalnost. Vodite se ovim smjernicama, podesite ih prema vlastitim preferencijama, i uživajte u 2016. godini!

(prilagođeno s peacefuldumpling)

Ostavi odgovor