SHARE

Rižoto od povrća je manje-više standardno vegansko jelo. Možda nema kultni status poput tempeha ili tofua, ali svaki vegan je barem nekad pomislio da bi bilo dobro u jednom jelu pomiješati rižu i povrće.

Dobro je gotovo bilo koje povrće kojeg se možete sjetiti. Samo je važno procijeniti želite li ga ranije dobro skuhati, ili vam više odgovara da je gotovo sirovo u rižotu. Mi danas imamo kombinaciju jedne i druge varijante, kako bismo demonstrirali kako se to radi. Želite na početku sotirati papriku da omekša i pusti slatkoću, ili je želite svježu i hrskavu? Brokulu? Sve je na vama. Odlučite, i jedna i druga varijanta su dobre. Zgodno je jedino kombinirati stvari radi kontrasta u teksturama.

Današnji rižoto je dosta blag, pa pesto od rikule služi da pojača okus.

Najvažnije je da upotrijebite dobru rižu za rižoto. Preporučamo sorte arborio ili carnaroli. U nedostatku talijanske riže, dobre su i obične riže kratkog zrna. One su dovoljno škrobaste da daju kremu na kojoj se zasniva rižoto. Ispiranje riže ili kuhanje riže odvojeno od umaka je svetogrđe.

Evo sastojaka koji će vam trebati:

Za rižoto od povrća

  • 400g riže
  • 2 manje tikvice
  • 2 mrkve
  • glavica luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1dl bijelog vina
  • oko 1/2 litre povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje

Za pesto od rikule

  • 2 šake rikule, oprane i osušene
  • 10-12 badema
  • 1/2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • 2-3 žlice maslinovog ulja

Za početak, bilo bi dobro da imate zaista veliki i široki lonac debelog dna za ovaj recept. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno, pa sotirajte na maslinovom ulju. Nasjeckajte tikvicu na male kockice, a mrkvu na tanke trakice. Dodajte tikvicu i nastavite sotirati dok tikvica ne počne mekšati. Dopustite da sva tekućina ispari, a zatim dodajte rižu.

Riža će se početi lijepiti za dno posude. Ne predajte se, nego žustro miješajte dok riža ne počne pucketati. Tada podlijte bijelim vinom, promiješajte i prvi put lagano posolite i popaprite. Prema kraju ćete malo po malo soliti i kušati rižu.

Nastavite miješati i kad rižoto ostane bez tekućine dodajte količinu od nekoliko žlica temeljca. Bilo bi dobro da temeljac držite na toplom cijelo vrijeme, kako se ne bi prekidalo kuhanje riže.

Kad je riža prema uputama s pakiranja na donjoj granici gotovosti (ako na paketu piše 14-16 minuta, kuhajte do 14), dolijte još temeljca da dobijete žitku masu, rjeđu od onog što želite vidjeti na tanjuru. Riža će popiti višak.

Skinite s vatre, ubacite mrkvu i još malo maslinovog ulja. Žustro izmiješajte, poklopite i ostavite da se odmara pet minuta.

Za to vrijeme pripremite pesto: ubacite sve sastojke u sjeckalicu i kratko sjeckajte. Nemojte pretjerati da ne dobijete pastu – bolje je da se malo osjete komadići badema.

Prije posluživanja rižoto od povrća još jednom promiješajte. Poslužite sa žličicom pesta na vrhu. Višak pesta može potrajati tjedan dana u hladnjaku, u zatvorenoj čistoj staklenci. Nakon tog roka ga svakako bacite.

Ostavi odgovor