SHARE

Ako se zanimate za zdravu prehranu, vjerojato ste čuli za jestivi kvasac, a možda ste ga već i probali. Riječ je zlatnožutim pahuljicama koje se obično prodaju u trgovinama zdrave hrane i dodaju se raznim jelima zbog svog bogatog okusa, kao i nutritivnih vrijednosti.

Vjerojatno niste znali kako nastaje – dobiva se uzgojem jednostaničnog organizma, gljivice Saccharomyces Cerevisiae, na podlozi od melase. Gljivice se ispiru i suše, a na kraju postupka prerade dobiju se pahuljice koje se prodaju kako jestivi kvasac.

Konačni proizvod ne sadrži masti ni gluten, a bogat je proteinima, selenom, cinkom, folnom kiselinom i vitaminima B. Neki proizvođači dodaju vitamin B12 u svoj jestivi kvasac, a kod nekih brendova se B12 javlja i prirodno, ali u manjoj količini.

Jestivi kvasac razlikuje se od običnog kvasca, koji se koristi za dizanje tijesta, i po tome što je neaktivan – u dodiru s vlagom i toplinom neće bujati i pjeniti se. Razlikuje se i po tome što je jako ukusan: mnogi tvrde da ih okusom podsjeća na zreli sir. Drugi se ne slažu s tim opisom, ali potvrđuju da poboljšava mnoga jela kad im se doda.

Evo kako sve koristiti jestivi kvasac:

1. Na kokicama

Samo pospite ispečene i posoljene kokice žličicom-dvije jestivog kvasca. Bit će ukusnije, a dobit će i na hranjivoj vrijednosti, koja im je inače prilično niska.

2. U juhama

Kremaste juhe od povrća, primjerice od tikvica, mrkve i đumbira, bundeve i sličnog, dobro se slažu s jestivim kvascem. Još će ih malo zgusnuti i dodati svoj bogati okus.

3. U wrapovima i sendvičima

Motate li neku hranu u tortilju ili slažete u sendvič, možete posuti malo jestivog kvasca po sastojcima. Osobito dobro se slaže s rajčicama i zelenom salatom u takvim kombinacijama.

4. U jelima s tjesteninom

Ovaj način primjene je super za sve koji ne konzumiraju mliječne proizvode – dodajte jestivi kvasac u umak. Ili napravite veganski parmezan od indijskih oraščića, jestivog kvasca i soli.

5. U pireu

Skuhajte krumpire u slanoj vodi, ocijedite i pustite da se malo osuše. Dodajte margarin, nekoliko žlica sojinog mlijeka, još soli i žlicu-dvije jestivog kvasca. Dobro zgnječite dok ne bude bez grudica i dobit ćete nešto božanstveno.

6. Na salatama

Rajčice, masline, luk, pečene tikvice. I onda sve posolite, prelijte maslinovim uljem i pospite s malo jestivog kvasca. Možete nam zahvaliti i kasnije.

Kakva su vaša iskustva s jestivim kvascem?

3 KOMENTARI

  1. Uz ovakav clanak trebalo bi napomenuti i gdje ga ima za kupiti jer nije svaki “ducan zdrave hrane” isti. U Bio-Bio sve kosta milion kuna, a negdje se moze naci za puno manje. Recimo Chia sjemenke u Bio-Bio kostaju 50kn 200g a ja mogu nabaviti 250g za 13kn u “Vrutku”. Pljackasi tog tipa koji pljackaju ljude koji se hoce zdravo hraniti me uzasno nerviraju i ne zelim ih podrzavati kupovinom u njihovim ducanima.

Ostavi odgovor